Η Πυροστιά

Στο άκρο του παλαιού μεγάλου μουσουλμανικού νεκροταφείου, βρίσκεται η εντυπωσιακή Πυροστιά, ή Τρίποδας.  Η Πυροστιά ως κτίσμα είναι ένα τυπικό ταφικό μνημείο ανοικτού τύπου. Βρίσκεται πίσω από το Δημαρχείο του Διδυμοτείχου και ονομάζεται πυροστιά από το σχήμα του και είναι πετρόχτιστο.

Απαρτίζεται από ένα βάθρο με ημιυπόγειο καμαροσκέπαστο θάλαμο και την ανωδομή, ενώ τέσσερις κτιστοί πεσσοί συνδέονται με λιθόκτιστα τόξα και με χονδρούς ξύλινους ελκυστήρες, ώστε να φέρουν ένα σχεδόν ημισφαιρικό, πλινθόκτιστο θόλο, ο οποίος σήμερα έχει καταπέσει ενώ το βάθρο της κατασκευής, ανοίγει στο μέσο του σε καμαροσκέπαστο υπόγειο θάλαμο.

Πρόκειται για ένα μαυσωλείο ανοικτού τύπου, που με τη βοήθεια του Salname (Επετηρίδα της αυτοκρατορικής διοίκησης της Αδριανούπολης) μπορεί να αποδοθεί ότι έφερε τα οστά του νεκρού, Ορούτς Πασά, μπεηλέρμπεη της Ανατολίας, γόνου μίας από τις φημισμένες οικο­γένειες της αυτοκρατορίας, στρατηγό του Οθωμανικού στρατού και ιδρυτή των Λουτρών των Ψιθύρων (χρονολογούνται από το 1398, έχουν διαστάσεις 25Χ13 μέτρα με θόλο στην μέση και φεγγίτη και  περιλαμβάνουν αποδυτήρια και αίθουσα λουτρών. Ονομάζονται λουτρά των Ψιθύρων λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ακουστικής τους, ενώ είναι τα αρχαιότερα σωζόμενα Οθωμανικά λουτρά στην Ευρώπη), ενώ η σαρκοφάγος στο υπερυψωμένο δάπεδο, αποτελούσε κενοτάφιο.

Κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το 1989 βρέθηκε στην κρύπτη διαλυμένος σκελετός άνδρα, χωρισμένος στα δύο. Πιθανώς επρόκειτο για τον πάτρωνα του μαυσωλείου, θαμμένο με απλό τρόπο, υπόγεια, ώστε να μην τον αντικρίζει ο ήλιος, όπως το επέβαλλε η θρησκεία του.

Σε ό,τι αφορά τη χρονολόγηση του κτίσματος, τοποθετείται στις αρχές του 15ου αιώνα.

Αρχαιολογικοί Χώροι Πρέπει να δείς

 

Related Listing

Place Your Review

Send To Friend

Captcha Verification
captcha image

Send Inquiry

Captcha Verification
captcha image